Ät både hälsosam och god mat

Ohälsosam mat representerar den största hälsorisken statistiskt sett. Tusentals människor dör varje år till följd av dåliga matvanor. Här får du därför några tips på hur du kan äta hälsosammare.

Hör du till dem som fortfarande sätter ett likhetstecken mellan hälsosam mat och tråkig mat? Visst, hälsosam mat kan vara både smak- och färglös, men det kan ju onyttig mat också. Precis som onyttig mat kan hälsosam mat också vara både färgstark, kryddstark och livfull. Det är vad de tagit fasta på hos https://www.nybergsdeli.se/ som nu förbereder sig för att leverera mat inför den kommande grillsäsongen.

Många svenskar äter inte tillräckligt hälsosamt

Enligt en rapport som för två år sedan genomfördes på uppdrag av Livsmedelsverket är dålig kosthållning den faktor som utgör störst risk för dålig hälsa hos människor i Sverige. Dessutom konstaterades i rapporten att så få som en av tio svenskar äter hälsosamt. Kanske beror det till viss del på fördomar om att hälsosam mat både är tråkig och dyr. Bland världens nyttigaste livsmedel finns godsaker som valnötter, broccoli, ägg, lax och vitlök. Ingredienser som varken är tråkiga eller särskilt dyra. Det finns förstås betydligt fler exempel än så.

Recept som både är goda och hälsosamma

Det är alltså varken särskilt komplicerat, tråkigt eller dyrt att äta hälsosammare. Med tanke på att just matvanorna är ett av de största hoten mot din egna hälsa finns det i och med det inte någon ursäkt till att ta itu med dina matvanor. Om du är ute efter hälsosamma recept behöver du i regel sälla leta särskilt länge. Tidningen Aftonbladet har till exempel ett flertal tips. En titt bland dem illustrerar hur enkelt det faktiskt kan vara att med relativt små medel lägga om din kost och göra den mer hälsosam. Ett exempel är att du byter ut dina potatisklyftor och istället gör dem av sötpotatis. En liknande rockad kan du göra när det handlar om pannkakor. Bananpannkakor är minst lika goda som originalutförandet, men betydligt nyttigare. Om du dessutom serverar lättsockrad sylt till som du kan göra själv av frysta bär, blir det ännu nyttigare.