Kosten och hälsan

Att vara pigg och stark är starkt förknippat med det som vi äter, men trots detta är det en stor del av befolkningen, inte bara i Sverige utan i hela världen, som har problem med att få i sig en stärkande och hälsosam kost.

Den välbesökta vården

Varje dag söker ett stort antal människor vård för sina besvär med tänder och kroppen hos allt från privata kliniker som www.tandlakarcentrum.se till statliga aktörer som landstingsdriva sjukhus och vårdcentraler. Om just dieter är en lösning för att behöva besökare tandläkare och vårdpersonal mer sällan är dock ingen självklarhet och en mångdiskuterat fråga av många experter. Snarare handlar det om att ha eller inte ha en grundläggande kunskap kring vilken mat som är bra för att äta, hur vi ska leva och ta hand om våra kroppar och våra tänder. En grundläggande kunskap som främst bör läras ut redan i skolan, för att sedan kunna följa en resten av livet. Men vad vi stoppar i oss är en känslig fråga.

”Genom att följa en viss diet får vi vägledning i vardagen, en känsla av kontroll över kroppen, samtidigt som vi lyfter fram den egna uppfattningen om oss själva. En diet kan beskrivas som en världslig religion. Inte underligt då att vi har så mycket åsikter om hur andra äter och att vi samtidigt är så känsliga för vad andra tycker om det vi själva stoppar i oss.”

Men maten och våra sociala liv behöver inte vara tråkiga bara för att man väljer att bryta mot gamla traditioner och söker sig mot det hälsosamma. Alla levnadsval innebär en balans, utav flera olika saker. Att träna och äta nyttig mat behöver därför inte vara en motsägelse till att man också kan träffa och umgås med vänner på en restaurang för att dela på en öl.