Köttfri måndag

köttfri måndag

Att bli vegetarian är någonting som blir allt vanligare samtidigt som de som äter kött har svårt att förstå hur det är möjligt. Varför är glappet så stort? Och vad kan man göra för att börja äta mer grönt snarare än mycket kött?

I en tidigare artikel här har vi tidigare skrivit hur vegetarisk mat inte behöver vara krånglig – någonting många tror. Varför man tror detta är för att vi Svenskar nästan alltid utgår från köttet i rätten. Det är kyckling, kött eller fisk med något tillbehör – aldrig tvärtom. Klart det blir förvirrat när man plötsligt ska vända om helt. Men det behöver som sagt inte vara krångligt alls.

I en artikel från Svenska Dagbladets Mat & Vin-bilaga har man skrivit om hur det våras för den gröna matlagningen, och det är bara att hoppa på tåget. Den stora förändringen mot en grön tallrik kom nog för många i samband med pratet om en köttfri måndag. Den köttfria måndagen kom på tal som någonting skolorna borde ha, för att främja en vardag utan så mycket kött men även visa på möjligheterna som fanns utan kött. Detta var även det som Mattias började med, som är med i artikeln från Svenska Dagbladet. Han säger så här:

– Jag var väldigt köttig innan och hade inte tänkt på kopplingen mellan kött och djur. Flera av mina vänner var vegetarianer men jag kunde inte se mig själv äta sådan där konstig mat.

hopp hälsa grönt tygberättar han att han började med en köttfri måndag och med det insåg att det var så han ville äta varje dag. Och nu säger vi inte att alla som har en köttfri måndag blir vegetarianer men det är en bra start för ett mer hälossamt liv. Det är faktiskt så att det är mer hälsosamt att äta grönt än kött – speciellt i stora mängder.

Förslag på bra rätter utan kött:

  • Stekt halloumi med tomat
  • Calzone med getost och sötpotatis
  • Mango och chiabars
  • Faladel med avokadosallad och vitlökssås
  • Focaccia med getost och rosmarin
  • Salsa Verde