Må bra varje dag med rätt vitaminer

mat

Det spelar egentligen ingen roll vilken typ av kosthållning du har, det kan ändå vara svårt att få i sig rätt mängd av vitaminer. Dessa får man i sig via rätt kosttillskott och balanserad kost.

Enligt Livsmedelsverket behöver vi få i oss vitaminer och mineraler dagligen för att hålla oss pigga, motverka psykisk ohälsa eller fysiska sjukdomar och stärka upp skelettet. Men det ä viktigt att för att hålla magen och tarmarna friska, stärka upp vårt immunförsvar och bli smidigare i muskler och leder. D-vitamin och C-vitamin är två vitaminsorter som är viktiga att få i sig dagligen. D-vitamin finns i mat som fisk av fetare karaktär. C-vitamin finns det gott om i citrusfrukter, röd paprika, kiwi, broccoli och brysselkål. Men faktum är att det kan vara svårt att få i sig tillräckligt av dessa vitaminer trots att man försöker äta denna typ av mat ofta. En alternativ lösning är att vid sidan om denna typ av kosthållning äta kosttillskott. På www.vitaepro.se finns kosttillskottet vitaepro att beställa som innehåller mycket C- och D-vitamin. Perfekt för den som bryr sig om vad man stoppar i sig och vill ha en bättre hälsa långsiktigt.

Svårare för veganer och vegetarianer

Det är svårare för vegetarianer och veganer att få i sig rätt mängd av olika vitaminer. I Vårdguiden kan man läsa att man som vegetarian får i sig vitamin C av ett hyfsat högt värde av sin kost, men däremot är det ont om vitamin D. Att äta kosttillskott är alltså här extra viktigt för att få kroppen att fungera optimalt. Vitamin D är helt avgörande för människors välbefinnande. Såhär står det i Expressen: 

”D-vitamin reglerar kalkbalansen i dina tänder och i skelettet. Antalet soltimmar under vintern i Sverige är ganska få, lider många av D-vitaminbrist den här årstiden. D-vitamin är helt avgörande för kroppens kalcium- och fosforomsättning och den är bra för benstommen. Det finns också studier som visar att D-vitamin stärker immunförsvaret, gör dig piggare och möjligen hjälper överviktig att minska midjemåttet.”