Mat som ger starka och snygga tänder

fresh foodDe flesta vet nog att maten vi äter påverkar kroppen. Men en sak som många kanske glömmer är att maten även påverkar tänderna och munhälsan. Det gäller inte bara att borsta tänderna ordentligt eller tugga tuggummi efter måltiderna, utan man ska även tänka på att maten har olika effekt på tänderna och saliven.  

Vi har länge vetat att läsk och juice fräter på tänderna, och dessutom kunde SvD avslöja att sportdryck och energidryck är ännu värre än vad man först kanske trott. Tänderna är så tunna så varje liten förslitning påverkar tändernas styrka och skydd mot karies. Därför är det viktigt att stärka tänderna och låta dem bygga upp sig. Det kan man göra genom att äta mat som ger tuggmotstånd och som ”tränar” tänderna. Exempel på sådan mat är hårda rotfrukter, knäckebröd och hårda nötter. När tänderna får jobba hårdare så produceras mer saliv i munnen. Det gör att pH-värdet i munnen snabbare återställs efter att man ätit, och att tänderna därför skyddas bättre mot syraattacker.

Något som inte många vet är att mat som till exempel skaldjur och fisk innehåller en liten mängd flour. Även vatten kan innehålla flour naturligt, eftersom det är vattenlösligt och finns i mineraler och i våra bergrunder. Det är alltså ett naturligt sätt att få i sig det viktiga ämnet som förebygger karies och stärker tänderna.

Och att många numera vill bleka tänderna är ett stort problem. Blekningsmedlens funktion är nämligen att fräta bort det yttre lagret på tänderna, så att ett nytt, vitare lager kommer fram. Gula tänder får man oftast om att man har ätit mat som färgar tänderna. Så istället för att bleka tänderna kan man istället välja bort sådant som missfärgar tänderna som till exempel rödvin, kaffe och te. Om man ändå vill göra en behandling ska man alltid rådfråga sin tandläkare om lämpliga metoder, till exempel erbjuder tandvården i Stockholm rådgivning och tips för den som vill ha hjälp.

–Alla vill se unga pigga och fräscha ut. Det kommer ännu mer i takt med att vi blir mer måna om vårt utseende, säger tandläkare Agneta Berneheim, specialiserad på estetisk tandvård.