Ät mat som gör litet avtryck

Vår planet mår inte bra och det finns flera saker som man kan göra för att bidra till ett mer hållbart levnadssätt. Allt vi gör sliter på vår jord och därför är det viktigt att bland annat äta mat som gör så litet avtryck på planeten och klimatet som möjligt.

Allt vi äter sätter avtryck på vår planet och klimatet. Men att tänka på vad man äter tillexempel genom att konsumera mindre kött kan man faktiskt göra skillnad. Och vegetarisk mat behöver inte vara krånglig, något som vi tidigare skrivit om. 

Kostråd för den som vill äta med gott samvete

Så hur äter man med gott samvete egentligen? Det är inte så himla svårt utan handlar mest om att minska ner på massproduktion och utsläpp som ger avtryck på planeten och miljön. På WWF:s hemsida kan man läsa mer om kostråd som hjälper till att skapa en mer hållbar planet för alla. Där tipsas det om att man ska äta mindre kött, gärna ofta vegetariskt. Och ska man äta kött så ska det vara bättre kött, alltså närproducerat. Vi bör som det ser ut idag ungefär halvera vårt köttintag för att minska klimatpåverkan. Andra tips är att vi ska äta mer grönsaker och då varierade sådana, äta färgrikt och varierat, äta upp maten, inte äta för mycket och skippa onödig mat som chips, godis och annat med tomma kalorier. Detta kommer göra att både du mår bättre, din plånbok och vår planet. Det är även ett sätt att säkra framtiden på jorden för våra barn och barnbarn!

”Maten vi äter står för ¼ av människans klimatpåverkan. Att producera mat orsakar även andra miljöproblem – t.ex. att arter utrotas, övergödning och jordens resurser ansträngs allt hårdare. Om alla på jorden skulle leva så som vi gör i Sverige skulle vi behöva 4,2 planeter.” Skriver WWF.