Så lever du länge

Vad är egentligen hemligheten bakom ett långt liv? Kanske att man får vara frisk och det länge. Men hur håller man sig frisk och vad ger egentligen de äldsta i världen för tips kring hur man håller sig kvar i livet fastän man passerat 100?

Världens äldsta människa är i skrivande stund Emma Morano från norra Italien. Hon är 117 år och ger följande tre råd för att hålla sig levande längre än alla andra: att äta hela två råa ägg om dagen, att ta ett glas konjak samt att förbli ogift. Hon minns hur hon smet ut och dansade med sin syster – för hundra år sedan. Och pensionerad har hon varit i drygt 60 år. Ganska ovanligt med andra ord. Mer om Emma och hennes häftiga liv kan en läsa om i denna artikel i Svenska Dagbladet.

Ät nyttigt och motionera – dagligen

Det är alltså bra att äta nyttigt och se till att få i sig alla näringsämnen som man behöver. Kanske särskilt om man är vegetarian. Om man inte vill äta två råa ägg varje morgon kan det vara en god idé att i stället ta kosttillskott som fyller det behovet, från till exempel vitaepro.com.

I Italien finns det byar där människor lever förvånansvärt länge i, åldersmässigt. Forskare har varit förbryllade under en längre tid. Vad kan det bero på? Enligt prover som tagits på flera av de äldre medborgarna handlar det om kosthållningen och motionen. Invånare äter mestadels bara lokalproducerad mat och gillar rosmarin lite extra, något som har tillskrivits goda egenskaper förut. Mer om detta kan man läsa om i Expressen. I Italien äter man dessutom mycket vegetariskt och mindre rött kött, något som är bättre för hälsan.

I Dagens Nyheter rapporteras det även om en ny studie som handlar om att man upptäckt att människor som läser böcker tycks leva längre än de som inte gör.