Tillbaka till den naturliga maten

Att äta en vegetarisk kost är ett sätt att leva längre och behålla hälsan om inget annat kommer in i beräkningarna. Tyvärr är alltför många av våra livsmedel idag fullproppade med tillsatser som inte är fullt så naturliga som den klassiska vegetariska maten.

Debatten om de konstgjorda smakerna

Om maten behöver innehålla alla dessa tillsatser, smakämnen och aromer har blommat upp till en kraftig debatt under de senaste åren. Detta är ett utdrag från ett av inläggen i debatten:

”De billiga aromämnena, som finns på varenda hylla i butiken, har till uppgift att helt eller delvis ersätta den ursprungliga råvaran. Och hittills har denna stora grupp av livsmedelssubstanser faktiskt varit mindre kontrollerade än de 319 omdiskuterade E-numren.
Men nu har EU-kommissionen just blivit färdig med sin genomgång. Resultatet har blivit en första lista med över 2100 godkända aromer, som alltså inte bedöms vara hälsofarliga.
Den långa förteckningen – publicerad i EU:s officiella tidning – är säkerligen fullt begriplig för en välutbildad kemist. Men vi lekmän blir nog inte särskilt mycket klokare av att få veta att exempelvis 1-metoxi-4(prop-1(trans)enyl)bensen, 4-isopropylbensaldehyd och (Z,Z)-3,6-dodekadienal får användas i alla butikens livsmedel.”

Helt klart är dock att vi behöver en del av de tillsatser som finns. Har vi inte längre tid att laga maten på samma sätt som man gjorde förr, så behövs tillsatser som konserveringsmedel för att maten ska kunna hålla sig hela vägen. Alla tillsatser är därför inte av ondo.

Läs på förpackningarna

För att man själv ska kunna avgöra vad det är som man vill ta del av och vad som man helst vill slippa, finns det främst två metoder. Den första är att hålla sig informerad och läsa ordentligt i innehållsförteckningen på de produkter som man köper. Som konsument har man alltid ett aktivt val. Det finns produkter och märken som tillsätter mer medan andra tillsätter mindre eller ingenting. Det är också en fördel om man håller sig uppdaterad och har ett hum kring vad de vanligaste tillsatserna faktiskt innebär.

Laga maten själv

Den andra metoden handlar om att laga mer mat själv. Lagar man maten på egen hand i sitt eget kök så får man som konsument automatiskt ett större inflytande över vad man väljer att plocka med i grytan och vad man väljer att plocka bort. Recept på nätet, som inspiration, finns det gott om. Blir man medlem på en webbplats som Matklubben får man dessutom inte bara recept tillgängliga, utan kan också diskutera matnyttiga frågor med andra som delar ens intresse.