Trappa ned rökningen med e-cigaretter

Ett nytt år och med det förhoppningsvis nya vanor? Många ger sig på att sluta röka i dessa tider, dock upplever de flesta att det är tufft. Kanske kan det vara en bra idé att trappa ned och byta ut det som är skadligt ’pö om pö’ istället?

Alla som någon gång försökt sluta röka vet att det kan vara en enorm utmaning. Det är inte bara det att kroppen plötsligt står utan ett ämne som den blivit beroende av, nikotinet – du tappar också en dagsrutin. En bra lösning på detta kan vara att påbörja en nedtrappning genom att byta ut de vanliga cigaretterna mot e-cigg. Forskarvärlden är överens om att e-cigg är mindre skadligt än vanliga cigarretter. Så, e-cigaretter köper du här, nedanför kan du läsa vidare om e-cigaretternas för- och nackdelar.

E-cigaretter är omdebatterade men samtidigt bättre än vanlig rökning

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att e-cigg är omdebatterade avseende hur skadliga de är. I till exempel Storbritannien rekommenderar hälsomyndigheter e-cigg som ett bra alternativ för att trappa ned på vanlig rökning. I Sverige är den officiella hållningen att det fortfarande finns för många frågetecken kring vilka de långsiktiga effekterna av e-cigaretter. Det går därför med goda argument att säga att e-cigaretter är ett bättre alternativ, åtminstone om nyttjandet av dem ses som ett steg i att helt sluta röka.

  • När du rökar e-cigaretter röker du ånga snarare än rök.
  • E-juicen, som du laddar e-cigaretter, innehåller nikotin men ingen tjära eller andra giftiga tillsatser.
  • E-cigaretter kostar visserligen i form av en initial investering, på sikt är de dock billigare än vanliga cigaretter på grund av att de beskattas annorlunda.

Du är inte ensam om att vilja sluta

Att det är positivt för kroppen att sluta röka är väl knappast någonting som behöver nämnas. Det kan ändå vara värt att påpeka att de fysiska effekterna ofta märks redan efter tre dygn. Att sluta röka har också blivit något av en trend på senare tid. Detta på grund av coronapandemin. Sedan Covid-19 började spridas förra året uppger Apoteas VD Pär Svärdson till SVT Nyheter att deras försäljning av nikotinpreparat har ökat ordentligt.