Undvik tillsatser med rätt matkasse

Köttfärs har stått för de flesta matskandalerna i Sverige. Felmärkningar, blandkött från tveksamt ursprung och andra problem har vid stickprov och wallraffande skapat stora rubriker. Hur undviker man att få i sig tillsatser och dåliga råvaror? Att försöka sig på att vara sin egen matdetektiv är inte enkelt – låt någon annan göra det med en matkasse istället.

Vi kan starkt rekommendera Middagsfrids matkassar som du kan hitta här https://www.middagsfrid.se/ – de erbjuder, förutom färdiga recept på utsökta maträtter, även ett svinntänk, ekologiska råvaror och undviker tillsatser i allra högsta mån. Det gör att du själv inte behöver lägga ner all den oändliga tankekraft som krävs för att du som privatperson ska hålla koll på vad du stoppar i dig. Låt istället experter göra det åt dig.

Inga tillsatser och mycket ekologiskt

Att äta hälsosamt är idag en mycket het fråga. Men vad är egentligen hälsosam mat? Räcker det med att äta vegetariskt för att du ska lyckas ducka från alla de matskandaler och bluffar du läser om i tidningarna? Nej, tyvärr. Mycket tillsatser finns även i sådant som är vegetariska alternativ till kött. Palmolja, onödigt mycket socker och färgämnen som på lång sikt har skadlig effekt på kroppen. Även om köttfärsen står på segerpallen som den mest skandalomsusade varan i affären, så kan det också bero på att det är den mest granskade produkten.

Även vin har många tillsatser, och har speciella regler kring sig om vad som får och inte får skrivas ut på flaskan. Det är därför det är viktigt att vara vaksam, och hålla sig till sådana företag som är specialiserade på att faktiskt granska utbudet av råvaror och halvfabrikat i affärerna.

Livsmedelsverket kan du läsa mer om vad som räknas som en tillsats, och vad som är bra att vara vaksam mot, och här kan du se en debatt om tillsatser som är lika aktuell idag som då den diskuterades: