Vad är hälsa för dig?

Vad är egentligen viktigast för en bra hälsa, och vad är hälsa för dig? Experter skulle nog säga att det är en kombination av flera saker, inte minst sunt förnuft, god sömn och rörelse i vardagen.

hälsa rörelseNär man frågar många olika människor om vad hälsa betyder för just dem, blir svaret väldigt varierat. I en artikel i Svenska Dagbladet menar en person att hälsa främst handlar om att ta hand om sig själv genom att träna på gym, andra att självkänsla och familjen runt om, en tredje säger snarare att hälsa för henne är att se bra ut och själv tycka att man är fin – kanske genom att äta gott, gymma och springa i löparspåret.

Sömn är en stor del av hälsan

Många menar också att sömnen, och gärna en god sådan är ett tecken på bra hälsa. Om du sover dåligt om nätterna på grund av en obekväm säng kan det med andra ord vara ett gott drag att köpa en ny, för att sova bättre. Sängar från Jensen avlastar din kropp för att ge rätt stöd, det är ett bra första steg mot en skönare sömn.

Rörelse är viktigt – även i mindre omfång

Du sover dessutom bättre om du rör dig om dagarna, och inte sitter still framför en skärm timme efter timme. I 1177 Vårdguiden skrivs det rörelse inte bara är viktigt för att sova gott om natten, det påverkar även hälsan positivt helhetsmässigt. Som vuxen person är det dessutom rekommenderat att du rör dig minst 150 minuter per vecka, ett mål som du når genom bland annat friska och raska promenader, trädgårdsarbete, friluftsliv på helgen och cykling till jobb och skola. Den mängden träning i vardagen kan även se till att minska risken för sjukdomar, inte minst för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och psykisk ohälsa som depression och liknande.