Välj vin till vegetariskt

När det gäller vintips brukar de vara av typen ”rött vin till kött, vitt vin till fisk, rosévin till allt, framför allt i Almedalen”. Men hur fungerar det när man är vegetarian? Vad ska man tänka på då, och vilka viner fungerar till vilka råvaror?

Ett problem är att vegetarisk mat lätt kan få viner att smaka metall. Det beror på två saker. För det första innehåller många grönsaker oxalsyra, som reagerar med vinet. För det andra har många grönsaker, bl.a. rå lök, broccoli och sparris, en rik umamismak, som även den kan upplevas som metallisk i kombination med vin, framför allt sträva rödviner. För att minska denna effekt kan man tillsätta syra, exempelvis citron, i maten.

Beska grönsaker kombineras med fördel med fruktiga, friska vitviner som Riesling eller Sauvignon Blanc, vilka minskar den beska smaken. Viner som lagrats på fat kan däremot öka bitterheten i vinet.  Kraftigare rätter med rotsaker och bönor kan serveras med röda viner, som dock inte bör vara för sträva. Bra val är därför bl.a. Valipocella, Bardolino, Pinot Noir eller Beaujoulais. Röda viner passar även till ostgratinerade rätter, och till rätter med svamp. Förutsatt att det är en svamp med ganska kraftig smak, som shiitake eller trattkantarell, kan man välja nästan vilket vin som helst: rött, vitt eller rosé. Svampen har tillräckligt med smak för att balansera samtliga typer av vin.

Tänk även på att helst välja ekologiskt framställda viner. Detta är det vanligaste på vegetariska restauranger. De ekologiska vinerna är ofta lite dyrare, men skillnaden brukar också märkas på smaken.