Vikten av vitaminer

Vitaminer är ämnen som är nödvändiga för att kroppen ska fungera och ordet i sig kommer från ”vital”, det vill säga något som ger energi och liv. Det finns ett stort antal vitaminer och de har alla regelrätta namn, till exempel askorbinsyra eller retinol, men i vardagstal brukar de benämnas efter den kronologiska ordning som de upptäcktes i; A först, sedan B, C och så vidare.

Det finns inte en människa på denna jord som inte behöver vitaminer och medan folk förr i tiden endast kunde tillgodose sig dem via kosten finns det idag utmärkta metoder att lägga till kosttillskott i dieten för att ytterligare kunna berika sin hälsa. Särskilt i moderna tider där människor har stressiga liv kan det ibland vara svårt att hela tiden ha en optimal och balanserad kost, och där kommer kosttillskotten som en skänk från ovan.

Symptom på vitaminbrist

Eftersom alla vitaminer är viktiga och dessutom samarbetar med varandra så kan det ibland vara svårt att veta exakt vilka kroppen har extra behov av, men det finns vissa symptom som kan ge någorlunda bra indicier.

  • Förvärrad nattsyn – ofta ett tecken på A-vitaminbrist då det är just A som är ögats bästa vän.
  • Oftare förkyld – här är det troligast att immunförsvaret är sänkt, vilket kan bero på lägre nivåer av B och C men också järn.
  • Trötthet och nedstämdhet – vitamin D anses vara en viktig faktor för både den allmänna energin men också humöret och bristen uppstår om kroppen inte får tillräckligt med ljus.

Vilka vitaminer är viktigast?

Det finns framförallt åtta grundvitaminer men de har också sub-kategorier och en rad olika funktioner som tillsammans bildar ett komplett system. En människa som äter en varierad kost som innehåller mycket frukt och grönt, proteiner och nyttiga fetter brukar i allmänhet inte drabbas av vitaminbrist, men om vintern har varit extra lång, om en person genomgår en stressig period eller tränar mycket kan ett kosttillskott vara en stor hjälp. Det kan till och med röra sig om olika tillskott vid olika perioder, och det är alltid viktigt att vara uppmärksam på kroppens respons och allmänna tillstånd.